Valencià Castellano
 
 
 
 
  Inici Contacte Mapa Web
CERCAR   
 
 
  Ajuntament
  Servicis al Ciutadà
  Servicis Municipals
  Turisme
  PLENS
  NOTICÍES
  AGENDA
  ENQUESTES
 - El Parc Natural de la Serra Mariola
 - Allotjament i Comerç
 - Rutes
 - Història
 - Festes

Notícies >> Actualitat

LA DIPUTACIÓ D'ALACANT EDITA EL PRIMER MAPA-GUIA PER A SENDERISTES SOBRE LA RUTA DE LES CAVES DE MARIOLA

Dimecres, 15 de Març del 2017  

La publicació veu la llum quan s'acompleix un any de l'apertura al públic de la Cava Gran d'Agres després de la seua restauració i musealització.

Jaume Lloret explica que l’objectiu és fomentar el coneixement del patrimoni cultural de les caves de la provincia i recuperar la memòria de la indústria del gel procedent de l’emmagatzematge de neu.

El recorregut forma un anell, amb eixida i arribada a Agres, de nou kilòmetres, aproximadament, que recorre diversos pous i ventisquers de la zona, segons detalla Javier Sendra.

La Diputació d’Alacant ha editat el primer mapa-guia de la ruta de les caves per la Serra Mariola dirigit a senderistes. La publicació veu la llum quan s’acompleix exactament un any de l’apertura al públic de la Cava Gran d’Agres després de la seua restauració i musealització.

Jaume Lloret, al front de l’àrea d’Arquitectura des de la que s’ha coordinat el projecte, ha asistit aquest matí a la presentació de la guía, junt al diputat de Medi Ambient, Javier Sendra, l’alcalde d’Agres, Josep Manel Francés, el director tècnic del MARQ, Manuel Olcina, el gerent del museu, José Alberto Cortés, i el responsable de l’àrea d’Arquitectura de la Diputació, Rafael Pérez.

“Aquesta iniciativa s’inscriu dins de l’objectiu del Govern Provincial de generar espais d’atractiu turístic als municipis menuts d’interior i posar en valor la riquesa natural i patrimonial d’aquestes localitats com a complement al sol i platja de la Costa Blanca”, ha explicat Lloret.

Ambdós diputats han insistit en la necessitat de dinamitzar el turisme d’interior i, en aquest sentit, el responsable provincial d’arquitectura ha manifestat que “la finalitat és promoure la visita a aquest enclavament natural, recentment recuperat, fomentar el coneixement del patrimoni cultural que suponen les neveres de la provincia d’Alacant i recuperar així la majoria de la indústria del gel procedent de l’emmgatzemament de neu de la qual va tindre lloc l’etapa de major apogeu entre els segles XVII i XIX”.

A la mateixa vegada l’alcalde d’Agres ha declarat “quina millor manera de commemorar el primer aniversari de la restauració, que presentar aquesta ruta. Esperem que l’àrea de Medi Ambient faça la senyalització el més aviat possible per tal de poder-li donar la màxima difusió a la Ruta, de clar interés senderista, però també patrimonial, històric i ambiental. Aprofitem també el primer aniversari per llançar novament les Rutes Guiades amb Transport a la Cava Gran, que estàn tenint una acceptació molt gran.

Calculem que en aquest primer any de la Cava Gran restaurada, poden haver-la visitat més de 20.000 persones, la qual cosa significa que es consolida com a un recurs turístic de primer nivel tant per al nostre municipi d’Agres com també per tota la Serra Mariola. No cal recordar la icona que representa la Cava Gran arreu de les nostres comarques i com qualsevol ciutadà, siga d’on siga, la reconeix com a pròpia”.

L’alcalde ha aprofitat també la seva intervenció per agraïr molt sincerament a les àrees de Diputació que han estat en aquest projecte i molt especialment als tècnics que han mostrat una gran sensibilitat i respecte al patrimoni tal i com se’l coneix.

El mapa-guia recull una ruta de senderisme d’uns nou kilòmetres en anell, amb partida i arribada en el nucli urbà d’Agres. El recorregut porta fins a la Cava Gran i des d’allí ix fins a altres neveres i ventisquers de la zona com el Clot de la Vila, la Cava d’en Miquel, la Cava de Joan Despuig o la Gran Cava de Xàtiva. Sendra ha fet especial menció en la col·laboració de les diferents àrees de la Diputació per a portar avant el projecte i ha matitzat que “s’ha traçat un itinerari de dificultat baixa, buscant la sinèrgia amb la faceta cultural i visitant el major nombre de neveres posibles. A més, tot el recorregut será degudament senyalitzat per a facilitar el camí sense equivocació posible”.

La publicació està dissenyada en format DIN A3 a dos cares, amb la peculiaritat de que, una vegada plegat, adquirix el format DIN A6. Al seu anvers conté información sobre la Cava Gran d’Agres, així com una explicació sobre el procès de la recollida de neu. El revers mostra el mapa amb els itineraris i recorreguts existents i imatges d’algunes de les neveres.

 

Volver

 
 
  Ajment. de Agres. 2019 Crèdits