Basades en una tradició que es remunta al 1484, en la qual la Mare de Déu se li apareix a un pastor l’interior del castell d´Agres. Segons conta la historià aquesta imatge va fugir d’un incendi que es va declarar a l’església de Santa Maria a Alacant i la va trobar un pastor que era manc al castell d´Agres. Aquesta es una de les tradicions mes populars tant del poble d´Agres com de totes les poblacions del voltant. Esta festa es celebrava tradicionalment els dies 1, 7, 8 i 9 de setembre. Des de 2016 se celebren el darrer divendres i dissabte del mes d’agost amb la Representaci de l’Aparició de la Mare de Déu d’Agres i el diumenge a continuación amb el Dia de la Vinguda. El primer cap de setmana de setembre seguent seràn les Festes Patronals a la Mare de Déu d’Agres, divendres Pregó i Cercavila del Fanalet, dissabte dia del Pastoret; diumenge, dia de la Mare de Déu i dilluns, dia d’Acció de Gràcies. Durant els seguents diumenges del mes d’agost, gaudim de la participació de milers de perregrins vingudes en Romería a la Mare de Déu d’Agres de tots els llocs de la nostra comunitat i resta d´Espanya.

 

Un dels moments mes emotius i en el qual mes gent es troba a la nostra població te lloc el dia 3 de setembre en el moment en qual el pastor realitza la coneguda com “ Ambaixada del pastoret ” en la qual relata lo ocorregut aquell mateix mati al Castell de la població.

L’ajuntament d´Agres ha sol•licitat a la GENERALITAT VALENCIANA la declaració de be d’interès cultural d’aquest acte.

D’ACONSEGUIR AQUESTA DECLARACIÓ OFICIAL L’AMBAIXADA DEL PASTOR S’INCORPORARÀ A LA RELACIÓ BIC I GAUDIRÀ DE LA PROTECCIÓ JURÍDICA QUE GARANTISCA LA SEUA PERMANÈNCIA ENTRE NOSALTRES.

Un dels actes mes coneguts a nivell cultural que es realitza a la nostra població es la coneguda representació teatral que es realitza el últim divendres i dissabte del mes d’agost en la qual es reviu tant la vida a Agres i les seues costums el mateix dia de l’aparició de la mare de deu. L’APARICIÓ DE LA MARE DE DEU D’AGRES. Es a dir la vida que es vivia a aquest poble i els dels voltants al any 1484. Este acte es realitza a l’aire lliure en mig d’un lloc privilegiat com es l’assut i en l’obra col•laboren i participen més d’un centenar de personatges.