Esta localitzada en Agres a la comarca del Comtat a la Serra de Mariola a 1220 metres d’alçada.
Cava Gran o Cava ArquejadaAquesta edificació té un gran valor, per la seva tipologia i en la seva possibilitat de conservació, qualitats a les que hi ha que sumar la seva accessibilitat i la seva ubicació en rutes excursionistes. I sobre tot hi ha que dir que aquesta cava pot ser el emblema d’aquest tipus d’edificacions, així com es l’emblema del Parc Natural de la Serra de Mariola.

Esta cava es de planta hexagonal, de mamposteria regular travada amb morter i silleria. En la seva configuració exterior, per la part est, destaca un mur de contenció de traçat poligonal que alça l’altura del dipòsit i a la vegada ofereix una plataforma empedra.

La planta interior es circular de 14´90 metres de diàmetre i una profunditat de 12 metres entre el seu nivell exterior i els enderrocaments que omplin la seva base, sobre els quals han enredat arbustos i arbres. La capacitat del dipòsit es calcula en uns 1960 metres cúbics. Les parets estan parcialment cobertes d’heura i s’observa una mamposteria irregular amb absència de morter.

De la seva coberta es conserven les seves característiques arcades de sillars sobre la qual es recolza una estructura de fusta i teula. La neu s’acumulava en l’interior per una de les seves 6 portes d’accés, una en cada part del seu hexàgon.

Baix la porta nord hi ha una estança bovejada, que desemboca en una porta on es realitzaven les estraccions de neu, junt a esta habitació existeix una font d’aigua.

La seva gran capacitat de magatzematge atestigua i corrobora la tradició de l’antic comerç de la neu en la Mariola, especialment dirigida a la comarca de la Costera i la Ribera. La tipologia de l’edificació situa la seva època de construcció en segle XVII. Va estar en plena explotació comercial fins el 1906 i de forma esporàdica fins els anys 30, moment en el qual es va desmantellar la seva coberta.

Coordenades U.T.M. 169942 Mapa 821